Barbara

theater

KORTE INHOUD


R.P.McMurphy is naar het schijnt gestoord en wordt om die reden opgenomen in een gesticht.
De dokters geloven echter niet helemaal dat McMurphy gek is. Waarschijnlijk deed hij zich zo voor om te vermijden dat hij naar de gevangenis moest en hij er in een gekkenhuis een stuk makkelijker vanaf kan komen. Hij kan er toch ontspannen een beetje lol trappen om daarna de kliniek weer als een ‘genezen’ man te verlaten?
Het ontspannen sfeertje lijkt hem al snel tegen te vallen, de kliniek is helemaal geen ontspannen rustoord maar een plek waar heel het leven draait om steeds meer afstompende routine.
 De ijzig kille Nurse Ratched doet McMurphy er al snel achter komen dat het er in de kliniek streng en hard aan toe gaat.
 Hij ergert zich ook aan de ‘echte’ gestoorden die er in het gesticht rond schuifelen. Zo heb je de overgevoelige Billy, die doorslaat zodra er een conflict tussen de anderen ontstaat, de betweterige en irritante zenuwachtige Harding en de doofstomme Chief Bromden waar geen enkele vorm van communicatie mee mogelijk is.
 Het saaie leven in dit hospitaal staat haaks op de levensvisie van de bruisende en verbaal begaafde McMurphy, wat natuurlijk voor interessante conflicten zorgt.

Tot zijn grote ergernis komt McMurphy er achter dat hij het gesticht pas mag verlaten wanneer de dokters dat goedkeuren, gelet op zijn gedwongen opname. Maar waar hij pas echt van staat te kijken is dat de meeste ‘gekken’ in het gesticht vrijwillig zijn opgenomen.
 Zijn neerbuigende houding tegenover de 'gekken' verandert geleidelijk aan in bewondering. Hij is niet langer de rebel contra de rest van het gesticht, maar overtuigt de anderen van hun zelfbewustzijn en zelfstandigheid; Hij motiveert hen om terug ‘normaal’ te worden,..
 

 

VOORSTELLINGEN

vrijdag 10 februari 2012, 20.00u
zaterdag 11 februari 2012, 20,00u
zondag 12 februari 2012, 15.00u

 

LOCATIE

cc De Werf, Molenstraat te Aalst