Barbara

theater

KORTE INHOUD

Albert Van de Ven is een Kempense aannemer die fortuinen heeft vergaard met het bouwen van vakantiehuisjes en zijn bedrijf dan verder heeft gediversifieerd met een transportfirma en een meubelhal. Hij viert de verjaardag van zijn vrouw Irène samen met hun zoons Patrick en Tom, schoondochter Stephanie en Toms recentste vriendin Cindy. Dat feestje heeft plaats in een niet nader aangeduid restaurant van vage mediterrane origine waar ze traditioneel al hun familiebijeenkomsten houden.
Ayckbourn dringt er op aan dat de rollen van de restaurantuitbater en de vier kelners door één acteur worden gespeeld. Onder invloed van de wijn geraakt de familie het dunne laagje beschavingsvernis kwijt en komen oude vetes, recente problemen en communicatiestoornissen van alle tijden ongenadig aan het licht. Ayckbourn hanteert in "Om nooit te vergeten" een bijzondere chronologie: vanaf het moment van het feestje gaan we in de daaropvolgende scènes voor- en achteruit in de tijd. Hierdoor ontrafelt de toeschouwer het wel en wee van de familie slechts beetje bij beetje. Het stuk krijgt daardoor een spanningsboog mee, die men niet zo vaak in komedies aantreft.
Alan Ayckbourn is de absolute meester van de dialoog. Haarscherpe analyses van menselijk gedrag krijgen hun vorm door de bijzonder realistische gesprekken die zich op de scène afspelen. Maar bij Ayckbourn ontaardt die techniek nooit in een woordenbrij. De opbouw van "Om nooit te vergeten" is ijzersterk en bovenal uitermate grappig. Het stuk heeft een voyeuristisch trekje: het publiek wordt deelachtig gemaakt aan de meest intieme gesprekken van de familieleden. Het is alsof u zonder schroom bij de buren zit binnen te kijken en mee te luisteren. Of zitten we bij u mee aan tafel?

 

SPEELDATA

vrijdag 21 november 1997

zaterdag 22 november 1997

zondag 23 november 1997

 

LOCATIE

CC De Werf, Molenstraat 51 te 9300 Aalst

 

AUTEUR

Alan Ayckbourn

 

REGISSEUR

Ulrich D'Haese

 

CAST

Erik Van Gijsegem, Mieke Leemans, Jos Fahy, Beny Vermeulen, Marleen Baeyens, Hilde Seghers, Paul Coppens, Frans Borms, Nicole De Neef, Mark Van Der Vurst, Hans Lievens

 

CREW

Annemie Redant, Mieke Van Den Steen, Mia De Man, Lena Goessens, Martine Muylaert, Rit Maes, Viviane De Saedeleer, Anne-Marie De Buysscher, Hilde Rousseeuw, Hubert Van Geert, Georges Rousseau, Hugo Piron, Wim Hofman, Guido Keymeulen, Jan Van Brabant, André Van der Elst, Hugo Van De Voorde, Hans Lievens, Marc Van Der Vurst, Nicole De Neef